Friday, October 9, 2009

Yaum, Yaumaini dan Ayyam


Kalimah Yaum=365 kali
Kalimah Yaumaini& Ayyam=30 kali

Perkataan “sehari” (yaum) digunakan sebanyak 365 kali di dalam al Quran. Angka 365 bukan sahaja merujuk kepada bilangan hari di dalam kalendar, tetapi ia juga menunjukkan kaitan astronomi antara bumi dan matahari. Apabila bumi kita lengkap mengelilingi matahari, maka ia telah berputar 365 kali mengelilingi paksinya.

Perkataan “sehari” digunakan di dalam al Quran sebanyak 365 kali bersamaan dengan peredaran bumi mengelilingi matahari yang mengambil masa 365 hari. Angka 365 bukanlah suatu kebetulan! Bumi ini sendiri telah cukup untuk membuktikan mukjizat al Quran.

Sementara itu, perkataan “yaumaini dan ayyam” yang membawa maksud “dua hari dan hari-hari” digunakan di dalam al Quran sebanyak 30 hari. Ini merujuk kepada bilangan hari dalam sebulan iaitu 30 hari.

Di dalam kalendar solar, bilangan hari dalam sebulan mengandungi 30 atau 31 hari manakala di dalam kalendar lunar sebanyak 29 atau 30 hari. Maka, angka 30 adalah angka pertengahan antara 2 kalendar ini. Masa yang diambil oleh bulan untuk mengelilingi bumi adalah selama 29.53 hari. Jika dibundarkan, maka nilainya adalah 30.

Dengan keajaiban matematik ini, kita menyaksikan bahawa al Quran yang diturunkan Allah itu mempunyai nilai yang tepat antara bilangan penggunaan perkataannya dan juga peredaran planet di alam semesta. Subhanallah!

Rujukan: www.quranmiracles.com

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

1 comments: on "Yaum, Yaumaini dan Ayyam"

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI